Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Vasa Pelagić

Našu organizaciju Fondaciju za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje  pozvalo je Kulturno- prosvjetno  „VASO PELAGIĆ“ Pelagićevo da učestvuje na XV MEĐUNARODNOm KNjIŽEVNOM SABORU GORI LILA UOČI ILINA 2021.

U drugoj temi – Vaso Pelagić, narodni ljekar, učitelj i prosvetitelj – su radovi posvećeni Vasi ili onome čemu nas Vaso učio. Tako smo odlučili da u jednom istraživačkom pregledu pod naslovom JEVANĐELjE O ZDRAVLjU PO VASI U VREME COVID-19  (Preuzmite dokument u PDF formatu) saopštimo temu o zdravlju i hrani.

Autori: Veselina Radanov Pelagić, Ljiljana Radanov Pelagić, Zoran Katrinka, Dejana Kulešević

Vasilije - Vaso Pelagić je rođen u godinama koje su bile teške, turbulentne, kada su se velike sile preplitale na balkanskim prostorima. U tom vremenu su živeli slabo obrazovani ljudi čiji su životi bili okupirani Novim Zavetom (Biblija). On je svoj život živeo uz naporan rad, sa iskrenošću. Verujući u tradiciju, pomagao je narodu da preživi i sa svim svojim znanjem i velikom ljubavlju pokušavao da ga prosveti. Vaso Pelagić je bio popularan i veoma bogat pisac, ne u novcu, nego u broju napisanih stranica, jer su za vreme njegovog života objavljeni u 250.000 primeraka. „Narodni učitelj“ jedna od najznačajnih knjiga medicine, koje su izdate na prostorima bivše Jugoslavije. On je bio istaknuti sociolog, prosvetni radnik, narodni lekar, učitelj humanista, socijalista, prosvetitelj, nikada nije rekao da se nešto mora učiniti, već je svojim radom pokazao kako se to čini.

Vaso Pelagić je bio hrabar u vremenu u kojem je živeo. Pisao je i govorio o zdravlju, neophodnosti obrazovanja i značaju hrane i fizičkoj aktivnosti. Iskustvo koje je skupljao putujući po svetu prenosio je našem narodu i to uz veliki napor. U njegovim knjigama se nalaze korisne stvari na koja su još uvek potrebno da se iznađu odgovori.

A što se tiče zdravlja, pravilnog fizičkog razvoja, boljeg i još višeg pravednijeg života svih ljudi, dobro je podsetiti se šta je napisao Vaso Pelagić o ovome. Njegov narodni učitelj je pun korisnih saveta, dragocena je knjiga u bilo kojoj kući, posebno sada kada smo zatrovani raznim proizvodima i toksinima, kako uobičajenio komentarišu, za naše dobro. Pelagić je bio veliki zagovornik zdravog života i zdrave hrane, smatrao je da je dužnost svakog čoveka da bude zdrav. Ustvari on je bio začetnik Jednog zdravlja.

Predmet i cilj

Predmet ovog rada je da nas Vaso Pelagić podseti na značaj obrazovanja u oblasti zdravlja i hrane. Vaso je deo naše tradicionalne kulture i prvi zagovornik zdravog života na Balkanu, po kojem su tada i naprednije zemlje počele da razvijaj

Rad možete pročitati i preuzeti u pdf, kao i kompletan zbornik XV MEĐUNARODNOm KNjIŽEVNOM SABORU GORI LILA UOČI ILINA 2021 (Preuzmite dokument u PDF formatu).

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075