Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Implementacija sistema upravljanja bezbednošću hrane

Implementacija sistema upravljanja bezbednošću hrane zajedno sa drugim alatima za upravljanje (HAZOP, FMEA, Ishikava, Pareto).

Studija slučaja Listeria monocytogenes i korelacija sa mikrobiološkim kriterijumima.

Jocelyn C. Lee 1 , Aura Daraba 2, Chrysa Voidarou 3, Georgios Rozos 3, Hesham A. El Enshasy 4,5 and

Theodoros Varzakas 6,*

Foods 2021,

10, 2169. https://doi.org/10.3390/

foods10092169

 

Apstrakt

Neuspeh prehrambene industrije u planiranju i projektovanju i implementaciji sistema upravljanja bezbednošću hrane i njegovih temeljnih elemenata dovodi do, u većini slučajeva, ugrožene bezbednosti hrane i kasnijih izbijanja bolesti izazvanih hranom. Ovaj fenomen je primećen u celom svetu za sve prerađivače hrane, ali sa mnogo većom učestalošću u preradi hrane u objektima srednje i male veličine. Naša studija se fokusira na važnost Sistema upravljanja bezbednošću hrane (FSMS), Analize opasnosti od kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP) i Programa preduslova (PRPs) kao temelja HACCP -a u sprečavanju izbijanja zaraze hranom. Za naglasak, koristimo se primerom organizacionih propusta u kulturi bezbednosti hrane i nedostatkom menadžerskog angažmana koji je rezultirao izbijanjem multidržavne listerioze u SAD-u. Štaviše, ovo povezujemo sa mikrobiološkim kriterijumima. Implementacija sistema upravljanja bezbednošću hrane (ISO 22000: 2018) zajedno sa inkorporiranjem alata za upravljanje kao što su HAZOP, FMEA, Ishikawa i Pareto pokazali su se proaktivnim u održavanju pozitivne kulture bezbednosti hrane i sprečavanju unakrsne kontaminacije i prevara.

Pročitati ceo pregled je moguće u dokumentu (Preuzmite PDF )

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075