Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Okrugli sto Podizanje svesti o ulozi pčela i oprašivača u hrani, poljoprivredi i apiterapiji

EU info kutak u Novom Sadu, Fondacija za razvoj domaćinstva, Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog i Udruženje za očuvanje zdravih stilova života „Bio pčelinja klinika“ u su održali okrugli sto čiji je cilj podizanje svesti o ulozi pčela i oprašivača u hrani, poljoprivredi i api terapiji.

Cilj diskusije je da se skrene pažnja javnosti o ulozi pčelarstva, pčela i drugih oprašivača u povećanju sigurnosti hrane, o ulozi obrazovanja, o značaju boravka u pčelinjoj mikroklimi, o štetnosti pesticida i očuvanju biodiverziteta.

  • Jozef Gašparovski, pčelar i član udruženja Bio pčelinja klinika
  • Stojan Anđelković, pčelar
  • Moderatorka: dr Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva

EU je jednoglasno podržala Odluku o uvođenju Svetskog dana pčela, na generalnoj skupštini UN u Njujorku. Ujedinjene nacije su 20. maj proglasile Svetskim danom pčela, usvajajući rezoluciju čiji je cilj podizanje svesti o važnosti polinatora i upozoravajući na njihov sve manji broj. Potpisnici ove rezolucije složili su se da promovišu Svetski dan pčela kroz obrazovanje i aktivnosti usmerene na podizanju svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača, o pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu u održivom razvoju.

Pčele i drugi oprašivači, i biljke imaju obostrano koristan i simbiotski odnos, ne samo da obezbeđuju nutritivne vrednosti hrane i učestvuju u održavanju različitih ekosistema, već obezbeđuju i ekonomsku uslugu.

Prema izveštaju Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosistema (IPBES) ekonomska vrednost polinatora je do 577 milijardi dolara. Insekti su ključni deo mnogih ekosistema i predstavljaju dobar pokazatelj zdravlja i očuvanju prirode.

https://euinfo.rs/diskusija-za-svetski-dan-pcela/?fbclid=IwAR1B792n_d3UlpbjPxf27GLuzXYhRJVfZjwuFWSMilr51bb2WgOizmXcW2w

Debata povodom Svetskog Dana pčela održana u EU info kutku Novi Sad

http://euinfo.rs/debata-povodom-svetskog-dana-pcela-odrzana-u-eu-info-kutku-novi-sad/

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075