Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Sanitarni i higijenski zahtevi

MERE PREVENCIJE COVID-19

Obezbeđivanje bezbedne hrane i zdravlja radnika

Higijena i sanitacija su dva osnovna, ali obavezna zahteva u bilo kojoj industriji, posebno u prehrambenoj industriji. Uzročnici kvarenja hrane nastaju usled fizičkih, hemijskih i mikrobioloških opasnosti. Iako se hemijske i fizičke opasnosti mogu lako otkriti, mikrobiološke opasnosti ne mogu se videti golim okom. Moramo preduzeti preventivne mere za kontrolu mikrobioloških opasnosti, jer svi znamo da je preventiva bolja od reakcije na bolest koja se prenosi hranom. Čak i jednostavno pravilno pranje ruku pitkom vodom i sapunom za ruke uklanja 90% bakterijskog opterećenja. Higijenski i sanitarni zahtevi objekta, gde se rukuje sirovim, neprerađenim i gotovim prehrambenim proizvodima, imaju veliki značaj za kvalitet i bezbednost prehrambenih proizvoda. Higijenski i sanitarni uslovi za celo radno osoblje i osobe koje se bave pakovanjem hrane u objektu su podjednako važni.

„Istraživači su za tradicionalna ograničenja uzorkovanja rekli da ako se odluke zasnivaju samo na testiranju, može se lažno zaključiti, ako opasnost nije otkrivena, pridruženi rizik mora biti nula. Kao primer, se navodi činjenica da dati patogen nikada nije otkriven u proizvodu ne osigurava da primenjene bezbednosne kontrole osiguravaju proizvod bez opasnosti ili nula rizika“.

„Budući da je uzorkovanje ograničeno, sasvim je moguće da je mikroorganizam u nekom trenutku ušao u sistem, ali još uvek nije otkriven ili identifikovan. Alternativno, takođe je moguće da opasnost još uvek nije ušla u sistem, ali to ne znači da neće u budućnosti. Odsustvo pozitivnog nije dokaz odsustva rizika u sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti. “
( Researchers Marcel Zwietering, Alberto Garre, Martin Wiedmann and Robert Buchanan presented the study, published in Current Opinion in Food Science, at IAFP Europe )

Brošure možete download sa link : https://nunofsoares.com/covid19/

?Individual language versions here: https://lnkd.in/gYQ8pmr

https://www.linkedin.com/posts/jocelynleefoodsafetyconsultant_april-2021-covid-19-restaurant-guidance-activity-6786200347787583488-7fac

Jocelyn Lee pratite na linku: https://www.linkedin.com/posts/jocelynleefoodsafetyconsultant_feb-2021covid-19-prevention-measuresfood-activity-6767329653725257728-5Lry

Authors Pradip Chakraborty
Editor Jocelyn Lee ☼LION☼
Contributor Nuno F. Soares

Extraordinary Multi-Lingual Multi-disciplinary Fellow Food Safety Pros
Carla Otsuki Luciana R. Heredia
Anibal Grasso
AYTEN ORAL Ufuk Ayyıldız Canan Sezgin
Josephine Ng
Paola Cane
Waqas K Arshad
Eva Inam Al Zein Samir Abu-ali
DEEPAK KUMAR SHARMA Abhishek Chakraborty
Sakshi Lamba
ARIVAZHAGAN NATARAJAN
Abdulloh Shiddiq Almansyur
Dimitrios Drivas
Georgiana Geambasu Raluca Marin
Lokendra Bharati

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075