Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Сарадници ФРД су учествовали у Пелагићеву на догађају ГОРИ ЛИЛА УОЧИ ИЛИНА - 2022. Одржаног у оквиру Културно-просвјетног друштва „ВАСО ПЕЛАГИЋ“

Како и којим путем ићи? 

Образовање, традиција , храна и култура, храна квалитетна и без штетних материја по здравље људи и животиња, очување природе и подршка малим сеоским газдинствима уз поштивање Васиног аманета да  „ удесимо  према развитку науке и животним потребама народним“.

Аутори радаНАРАВОУЧЕНИЈЕ ВАСЕ ПЕЛАГИЋА ВОДИ НАС У КОНЦЕПТ ЈЕДНОГ ЗДРАВЉА“  Веселина Раданов Пелагић, Марија Јевтић, Зоран Катринка , Дејана Кулешевић су покушали да сагледају наравоученије Васе Пелагића које води у концепт једног здравља и да нас Васо Пелагић  и данас  подсети на значај образовања и промовисања у области здравља, хране, чистог ваздуха, чисте воде, физичке културе и животне средине. Васа је део наше традиционалне културе и први заговорник здравог живота на Балкану, по којем су тада и напредније земље почеле да развијају физичку културу у образовању. Својим идејама које је објавио у књигама, брошурама и новинским чланцима (мада према неким критичарима писаним са одређеном дозом наивности), је пуно утицао на радничке и сељачке масе на просторима Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Бугарске. Данас после скоро једног ипо века можемо слободно рећи да горе побројане његове теме нису биле наивност већ озбиљан увод у концепт Једно здравље нама на Балкану.

Ми живимо у свету у којем су људи међусобно повезани са животињама, биљкама, животном средином и са парадигмом која подржава промене у сарадњи и дељењу информација о Једном здрављу кроз стратегије и стварању партнерствама и образовања.

Цео рад можете прочитати преузети (Пдф)

Зборник и радова можете прочитати (Пдф)

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075