Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Sećanjem na prošlost slavimo pretke i veličamo budućnost!

Dana 11. septembra 2021. godine, prvi put je održan istorijsko-književni skup „Spomen na srpska stradanja- Sećanjem u vreme buduće“ u selu Kljajićevu, nadomak Sombora.

Lokalna udruženja „Rubac“ i „Visovi“ ugostili su brojne goste, među kojima posebnu pažnju zaslužuju prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, prof. dr Saša Marković, Pedagoški fakultet u Somboru, Miro Vuksanović, književnik-akademik, prof. dr Stojan Berber, književnik, Đorđe Sladoje, književnik, Đorđe Nešić, književnik, David Kecman Dako, književnik, urednik i voditelj programa.

Svoju zahvalnost meštanima na gostoprimstvu i organizovanju samog događaja učesnici su iskazali kroz besede i poeziju, ističući koliki je značaj za srpsku istoriju i naš narod da se ovakve manifestacije redovno obeležavaju širom zemlje. Moramo se sećati kako ne bismo zaboravili, i kako bismo sačuvali bogatstvo tradicije za buduće naraštaje.

Pesmama i interpretacijama svečanost su obogatili i mališani hora OŠ „Nikola Tesla“, pod vođstvom dirigentske palice Milane Bjelivuk Kovač i članovi KUD „Đurđevak“ iz Kljajićeva.

Nastavak druženja i slavlja obeležen je uz slane i slatke đakonije koje su pripremili naši domaćini iz udruženja i harmoniku lokalnog umetnika i muzičara Strahinje Rašića.

Predstavnice Fondacije osluškivale su utiske učesnika i nadalje razvijale priču i potencijalne saradnje sa prisutnima.

Bogatstvo zajednice je u deljenju i preplitanju sa drugim ljudima, a ova seoska zajednica i njeni vredni ljudi imaju još toliko toga da ponude!

AUTOR: Dejana Kulešević

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075