Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Sprečavanje prevara sa hranom

Začini su među najstarijim prehrambenim proizvodima na svetu i danas uživaju veliku popularnost. Postavlja se pitanje kako možemo biti sigurni u njihov kvalitet i autentičnost?

Kako prodajom začina zarađuje ozbiljan novac, falsifikatori često pokušavaju na prevaru da daju patvorene proizvode kao pravi proizvod. Da bismo saznali više o tome kako se prevara u ovoj oblasti može identifikovati i zaustaviti, otišli ​​smo u Belgiju i sreli se sa trgovcem začina, a takođe i da vidimo naučnike koji rade u Odeljenju za otkrivanje prevara Zajedničkog istraživačkog centra. Stručnjak za začinsko bilje i začine je svakodnevni posao Alekandre Veuve, prestižnog specijaliste za začine i gurmanske prehrambene prodavnice Le Tour Du Monde En Epices u Vaterlou, južno od Brisela.

Genetska mapa začina može ukazati na to da li su prisutni strani biološki elementi ili ne. Najčešće vrste prevara su upotreba jeftinijih biljaka ili dodavanje boja kako bi se začin učinio atraktivnim.

Jedan od najmoćnijih alata za otkrivanje prevara kojim raspolažu je DNK analiza.

https://www.euronews.com/2020/11/02/preventing-food-fraud-europe-s-battle-against-the-spice-pirates

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075