Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

„Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje“ u okviru svojih aktivnosti odgovorila je na poziv :

 Pradip Čhakraborti, Autor

Bivši director FSSAI (Uprava za bezbednost i standarde hrane) Mumbaji, Maharashtra INDIJA

LINKEDIN Profil: https://www.linkedin.com/in/pradip-chakraborty-8bb4a6111/

Jocelyn C. Lee, Šef doprinosi urednik | Pisac |Istraživač | Koordinator jezika

Konsultant za sigurnost hrane

San Francisko, Kalifornija SAD

LINKEDIN Profil: www.linkedin.com/in/JocelynLeeFoodSafetyConsultant

da uvrsti u mrežu srpski jezik u multilingvalnim dokumentima među 18 svetskih jezika, tako se Srbija našla na ovoj listi sa svojom zastavom.

  • Pradip Čhakraborti,  JOCELYN LEE Sanitarni i higijenski zahtevi

MERE PREVENCIJE COVID-19

Obezbeđivanje zdrave hrane i unapređivanje zdravlja prehrambenih radnika

  • PAOLA CANE, JOCELYN LEE

COVID-19 RESTORANI UPUTSTVO I NAJBOLJE PRAKSE

Predgovor

Zbog trenutne situacije sa Covid-19, novom pandemijom koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) još jednom naglašava važnost higijene i sanitacije u objektima za preradu hrane. U svojim privremenim smernicama od 7. aprila 2020. godine za prehrambena preduzeća, SZO naglašava potrebu (FSMS) Sistema za upravljanje bezbednošću hrane zasnovanih na HACCP analizi opasnosti i kritičnoj kontrolnoj tački (sistem upravljanja zasnovan na naučno određenom iziku) u prehrambenoj industriji.

Higijena i sanitacija su dva osnovna, ali obavezna zahteva u bilo kojoj industriji, posebno u prehrambenoj industriji. Tri su uzročnika kvarenja hrane: fizičke, hemijske i mikrobiološke opasnosti. Iako se hemijske i fizičke opasnosti mogu lako otkriti, mikrobiološke opasnosti se videti golim okom. Moramo preduzeti preventivne mere za kontrolu mikrobioloških opasnosti, jer svi znamo da je prevencija bolja od reakcije na bolest koja se prenosi hranom. Čak i jednostavno pravilno pranje ruku vodom za piće i sapunom za ruke uklanja 90% bakterija.

Indijska Uprava za bezbednost i standarde hrane (FSSAI) je izdala niz smernica za sprečavanje i kontrolu mikrobioloških opasnosti u prehrambenim proizvodima. Higijenski i sanitarni zahtevi objekata, gde se rukuje sirovim, neprerađenim i gotovim prehrambenim proizvodima, imaju veliki značaj za kvalitet i bezbednost istih. Higijenski i sanitarni zahtevi za kompletno radno osoblje i osobe koje se bave pakovanjem hrane u objektu su podjednako važni.

Uvod

U poslednjih trideset godina svedoci smo velikog razvoja na polju tehnologije, što je rezultiralo brojnim inovativnim prehrambenim proizvodima u Indiji i širom sveta. Posedujemo visoku tehnološku opremu za preradu, transport i skladištenje prehrambenih proizvoda. Nova tehnologija i napredna oprema znatno su smanjili troškove proizvodnje. Međutim, neodržavanje higijene i sanitarnih uslova ugrožava čitav proces i integralnu bezbednost gotovog proizvoda za potrošača.

Stoga je sprovođenje strogog održavanja higijenskih i sanitarnih uslova u objektu i osoblja preduslov za dobijanje dozvole od indijske Uprave za bezbednost hrane i standarde za obavljanje prehrambene delatnosti. Prilog IV Pravilnika o izmenama i dopunama standarda za bezbednost hrane (Licenciranje i registracija preduzeća sa hranom), 2018. detaljno objašnjava smernice za opšte zahteve o higijenskim i sanitarnim praksama koje treba da poštuju svi subjekti u poslovanju sa hranom, koji se prijavljuju za dobijanje dozvole. Ovi zahtevi olakšavaju industriji primenu Dobrih proizvodnih praksi (GMP) i dobrih higijenskih praksi (GHP).

 

Preuzmite UPUTSTVA

 

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075