Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Традиционална медицина по Васи Пелагићу

Сарадници ФРД су учествовали на XVII Међународном књижевном сабору Гори лила уочи Илина – 2023 који је одржан 15 Јула 2023 у Пелагићеву. То је била прилика да нешто напишемо и подсетимо се на вредности из традиционалне медицине Васе Пелагића.

Васа Пелагић је део наше традиционалне културе и први заговорник здравог живота на Балкану а и шире. Он је био учитељ, визионар и просветитељ великог духа и енергије.

Својим идејама које је објавио у књигама и новинским чланцима, он је пуно утицао на радничке и сељачке масе на просторима Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Бугарске.

Васа је био учењак широких схватања, идеолог, практичар, неко би можда рекао и утописта!

Али врло агилан и даровит интелектуалац, који је често наилазио на оспоравања у самом животу, од чега се бранио непрекидним радом и залагањем за боље сутра. Био је изузетно вредан и предан својим идејама, желео да све буде отворено и логички просто, да се из корена мења оно што не ваља - људске заблуде и лоше навике, а онда и читави режими и друштвени системи.

Васа Пелагић је осећао јединство природе и човека, и знао је да у том принципу морамо тражити законитост за организацију друштвеног поретка.

Као такав, Пелагић остаје узор за сва времена! Великан који је волео народ, земљу и природу, и који је сматрао да је борба за здравље од круцијалне важности за човеков опстанак.

Његово визионарство и просветитељски дух до данашњег дана подсећају на значај образовања и промовисања у области здравља, хране, лековитог биља, чистог ваздуха, чисте воде, физичке културе и животне средине.

Зато су овакве свечаности потребне и важне, јер нас подсећају на оно што је нама и нашој деци Васа Пелагић оставио у аманет, да служи за нашу добробит.

Рад ТРАДИЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА ПО ВАСИ ПЕЛАГИЋУ И ИНТЕГРАЦИЈА МОДЕРНИХ ПРАКСИ: ЧИЊЕНИЦА ИЛИ ЗАСЛУГА можете прочитати кликом у пдф документу.

Дејана Кулешевић

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075