Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Традиционалне нити у новом руху

Стари занати су још од давних времена обогаћивали свакодневицу људских заједница и омогућавали им да очувају традиционалне вредности и вештине.

На тај  начин величани су различити културни ентитети, а људима дариване вредности за будуће нараштаје.

Један од таквих заната јесте и ткање, као врло препознатљива вештина широм света и у најудаљенијим друштвима. Различите нити низале су различите мотиве, али са сличним циљем - уткати у комад тканине део идентитета и подарити му нову вредност.

Вођене овим мотивима, чланице Удружења ткаља из Новог Сада организовале су изложбу ‘’Преплетаји старинских војвођанских ткања на савременим разбојима’’ са жељом да промовишу тематску колекцију радова, која је настала кроз пројекат посвећен неговању старинских ткачких техника. Поред прегледа разноврсних тканих структура са музејских примерака, демострирана је и техника ткања на даску. Кроз групни рад, ткаље су уносиле старинске елементе, пратећи одређене шеме, које су значајно унапредиле процес производње и понуде уникатних радова. 

У наставку, на једном од приложених фотографија, можете видети и имена жена - ткаља које су заслужне за израду уникатних плодова креативности и веродостојности традиционалним техникама рада.

Радове можете погледати на овом линку или преузети у ПДФ формату.

Аутор: Дејана Кулешевић

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075