Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Pecenje rakije

Tradicionalne manifestacije ,,Dani vesele mašine“ i deveti  ,,Zlatni destilat rakije šljivovice“, održani su u nedelju, 12. septembra, na Burduševom brdu iznad Kljajićeva.

Organizator ove izvanredne manifestacije, dvanaeste po redu, je Udruženje vinogradara i voćara „Visovi“ iz Kljajićeva. Neumorni domaćini okupili su brojne goste iz Iđoša, Čuruga, Stapara, Stare Moravice, Crvenke, Sombora, Temerina, Bajmoka, Sivca, Žitišta, Stanišića, Telečke, Prigrevice, Kljajićeva, kao i  dva udruženja žena- „Rubac“ iz Kljajićeva i „Udahni život“ iz Stanišića. Žagor i zvuk čašica prelivali su se preko voćnjaka i vinograda, najavljujući tesnu borbu između majstora!

Odlukom žirija, koji su sačinjavali Nikica Šajatović, Gergi Lazarov i  Ivan Marjanović, prvo mesto osvojila je ekipa iz Čuruga majstora Željka Pešića sa pomoćnikom Draganom Tulendićem, drugo mesto Ljuban Vila i Nemanja Živković iz Kljajićeva, a treće mesto pripalo je ekipi iz Kljajićeva, majstorice Dragica Šupica-Seje i pomoćnika Mile Tarabića. Osim medalja i diploma prvonagrađeni su dobili i vredne poklone, dar somborskog slikara Jene Višinke. U takmičenju uzoraka za „Zlatni destilat rakije šljivovice“, pobedu je odneo Aleksandar Tucić iz Žitišta. Drugo mesto osvojilo je Udruženje prijatelja bašte iz Temerina, a treće Božo Bulović iz Stanišića. Prvonagrađeni osim diploma i medalja  su na dar dobili i umetničke slike sa likovne kolonije Udruženje „Visovi“.

Nakon takmičarskog dela, domaćin je posle doručka i uštipaka koje je peklo Udruženje „Rubac“, pripremilo bogat ručak koji je spremio majstor Stojanović Milorad - Bulidža, a Đoko Dragojević i Slobodan Vuletić su spremili čorbu i kobasicu sa tanjirače u lepinji. Uz pesmu, vino i rakiju Zapadno-telečkog vinogorja, domaćini i prijatelji nastavili su svoje druženje. Domaćini su neizmerno zahvalni svojim gostima i sponzorima, što prepoznaju ove manifestacije kao značajne društveno-kulturne događaje, i svake godine svojim prisustvom uveličaju svečanost!

AUTOR: Dejana Kulešević

Izvori: Online portal

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075