Zvanična definivcija Organske poljoprivrede je:
"Organska poljoprivreda je takav proizvodni sistem koji održava zdravlje zemljišta, ekosistema i ljudi. Ona se pre zasniva na ekološkim procesima, biodiverzitetu i proizvodnim ciklusima koji su prilagođeni lokalnim uslovima, nego na upotrebi inputa sa neželjenim efektima. Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovacije i nauku u korist zajedničke životne sredine promoviše fer odnose i dobar kvalitet života svih onih koji su uključeni u nju."
Organska poljoprivreda doprinosi bezbednosti hrane kombinacijom mnogih karakteristika
- Povećanje prinosa u nisko obodnim područjima, prigradskim i seoskim naseljima
- Očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa na farmi i u okolini
- Povećanje prihoda i / ili smanjenje troškova
- Proizvodnja sigurne i raznovrsne hrane čuva zdravlje ljudske populaciije
- Održivo na dugi rok
Organska poljoprivreda treba da bude sastavni deo i naše poljoprivredne politike sa ciljem za proizvodnju bezbedne hrane. Seoske porodične farme mogu biti politička i ekonomska sila i one mogu pružiti odgovore na krize i siromaštvo sa kojima se i mi danas suočavamo . Zato je važno da se suočimo sa pitanjima šta se dogodilo sa seljačkim gazdinstvima u vašem region, kako ćemo graditi ovaj novi model, kako će se startovati , koju ulogu igra i čija je snaga u ovoj borbi i kakva je namera za porodična gazdinstva u Srbiji.
Sve se ovo uklapa u harmonizaciji zakonodavnih dokumenata u pregovaranju sa EU, posebno poglavlje 11,12 i 13 ( Ruralni razvoj, Bezbednost hrane , veterinarske i fotosanitarne politike i Ribarstvo ).
„Organska poljoprivreda i sigurnost hrane“
Osnovno ljudsko pravo je pravo na odgovarajuću kvalitetnu, hranljivu i raznovrsnu hranu, koja će omogućiti čoveku zdravlje. Poljoprivreda zasnovana na organskim rincipima je prepoznata kao motor u izgradnji sigurne hrane i borbe protiv siromaštva u zemljama u razvoju.