Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

U tom periodu učestvovala je na  više sastanaka u planiranju programa, manifestacijama i druženjima u Stanišiću, Svetoz Miletiću ( Srbija ) i Kaćmaru, Bačalmaš (Mađarska).

Projekat podrške - Inicijativa za saradnju sa Mađarskom

Na severu Bačke postoje dva sela sa po više od 4000 stanovnika Stanišić i Svetozar Miletić, a uz njih nedaleko na granici sa Mađarskom Riđica i više hiljada nezaposlenih i mali broj, koji radi na teritoriji grada Sombora. Ova dva sela takođe imaju dosta svojih sugrađana i iseljenika u Mađarskoj i Nemačkoj. Dijaspora je prepoznala šansu za oživljavanjem seoskog života sa svim svojim prednostima: kultura, tradicionalni kućni proizvod, poljoprivreda i seoski turizam kao veoma jasno socijalno preduzetništvo i to sve uz podršku komšija sa druge strane granice. Dijaspora je dala inicijativu da se ozbiljno oživi malogranični prelaz Stanišić - Kaćmar, kako bi ova dva sela i naravno grad Sombor dobili veliku šansu za revitalizaciju i ekonomsku prepoznatljivost u Srbiji i Mađarskoj. I sve to sa razvojem lokalnih zanata poput lemeškog kulena,  prerade organskog povrća, razvoja guščarstva, kontrola od livade do tanjira , i potreba za pružanjem turističkih i ugostiteljskih usluga uz šarolikost kulturnog nasleđa svih naroda koji žive na ovim prostorima.

Dijaspora je dala predlog Projekta „Da živimo zajedno – život bez granice“, radni naziv zajedničkog projekta međugranične saradnje čiji injicijatori su predstavnici građanske inicijative, čiji je koordinator Petar Mojzeš i za dijasporu Petar Prosenica. Obavljeno je više susreta sa Mađarskim i Nemačkim predstavnicima dijaspore i lokalnih zajednica. Tako je  posle prvog sastanka, 25. marta 2017, ostvaren  i prvi dogovor. Potvrda tome je  razumevanje i zajednički stav za realizaciju inicijative o Izgradnji pograničnog prelaza Stanišić- Kaćmar sa svim svojim infrastrukturama.Studija opravdanosti izvodljivosti  KÖZÖP – 3.5.0-09-11-2012-0004 kao broj reference i odobrenje projektanske kuće V-6/6-88/2013  Za projekat br.22: Izgradnje puta između naselja Stanišić ( Srbija) i Kaćmar (Mađarska) sa izgradnjom malograničnog prelaza za međunarodni saobraćaj lica, kao i robe ukupne mase do 3.5 tone. Mart 2015.

1. aprila 2017. je održan zajednički sastanak sa predstavnicima Zajednice - sela Stanišić (Srbija ) sa Lokalnom Upravom Kaćmar Okruga Bačalamaš ( Mađarska)  sa temom Projekat izgradnje malograničnog prelaza za koji je već bila pokrenuta inicijativa. Sada su se stvorili uslovi da se  to obnovi, stoji u zaključcima, radi brže realizacije.  Podršku je tada potvrdio i gradonačelnik Kaćmara, Pal Endre ( koji je sa svoje 42 g života prvi put bio u Stanišiću od kojeg je udaljen samo 3 km ) , kao i Laslo Ćemi, jedan od čelnika Okruga Bačalmaš, kojima se u delegaciji sa Mađarske strane pridružila i Feketne Onodi Eržebet, regionalna predsednica Bačalmaša za kulturu, bibliotekarstvo i kulturno-umetnička društva, te Janoš Štajner, komandir Dobrovoljno vatrogasnog društva u Kaćmaru. Na sastanku su pored predstavnika Mesne zajednice  Stanišić bili iz Gradske uprave Sombor , Miroslav Kovačić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu oblast i investicije i Goran Nonković, direktor Javnog komunalnog preduzeća Prostor.

https://www.noviradiosombor.com/vesti/prva-vest/item/724-medugranicni-prelaz-stanisic-kacmar-za-unapredivanje-povezivanja-naroda-i-kultura-madarske-i-srbije

O ovoj temi nastavljeni su razgovori 17 aprila 2017 u Skupštini grada Sombor gde je pomoćnik gradonačelnika Antonio Ratković primmio delegaciju iz Mađarske  i predstavnike inicijative za podršku.

Ista tema je ponovljena i u skupštini Srbije gde je razgovor upriličen sa Miodragom Lintom  i predstavnicima inicijative za podršku.

http://www.parlament.gov.rs/Narodni_poslanik_Miodrag_Linta_razgovarao_sa_grupom_gra%C4%91ana_iz_okoline_Sombora.37902.941.html

Narodni poslanik Miodrag Linta primio je u Narodnoj skupštini grupu građana iz okoline Sombora, sa kojima je razgovarao o inicijativi za otvaranje malograničnog prelaza Stanišić (Srbija)–Kaćmar (Mađarska).

https://ssr.org.rs/miodrag-linta-je-primio-u-narodnoj-skupstini-grupu-gradjana-iz-opstine-sombor-i-razgovarao-sa-njima-o-ekonomskom-napretku/

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075