Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje

Ruralni razvoj

Poljoprivreda i ruralni razvoj predstavlja Zajedničku poljoprivrednu politiku, koja podržava poljoprivrednike i razvoj sela u  svetskim, regionalnim i nacionalnim strategijama.

U EU postoje zajednička pravilaza politiku kvaliteta i organske poljoprivrede. Ovo zahteva jake i održive sisteme u državama EU i jačanje tog sistema u zemljama u prosesu pridruživanja EU, kao što je Srbija i u zemljama sveta koje jačaju svoje sisteme ruralnog razvoja i poljoprivrede. Veoma je važna sektorska analiza i horizontalna pitanja i ona je završena u februaru 2020 u pripremi za izradu nacionalnih programa za ruralni razvioj i poljoprivredu 2021-2024.

U Izveštaju EU Komisije za 2020. za Srbiju u Poglavlju 11 stoji : „Nije zabeležen napredak u razdvajanju plaćanja od proizvodnje i u povezivanju plaćanja na površini sa standardima unakrsne usklađenosti. Uspostavljena je mreža računovodstvenih podataka sa farmi, ali njen uzorak i kvalitet podataka moraće biti dalje poboljšan, kako bi bili u potpunosti reprezentativni. U oblasti zajedničke tržišne organizacije, horizontalni zakon tek treba da bude usvojen podzakonskim aktima u oblastima, uključujući marketinške standarde, javno i privatno skladištenje i kao rezultat toga potrošnja organizacija proizvođača. „Report 2020 (Dokument u Pdf možete preuzeti).

Poljoprivreda sa povezanim sektorima je sastavni deo „Agende za održivi razvoj

„Agenda 2030 za održivi razvoj“ je plan akcija za ljude, planetu i prosperitet. U Agendi se nastoji ojačati univerzalni mir i  većoj slobodi, iskorenjivanje siromaštva u svim oblicima i dimenzijama, uključujući ekstremno siromaštvo. Ona je najveći globalni izazov i neophodan uslov za održivi razvoj.

Ciljevi održivog razvoja

Agenda ima 17 ciljeva koji se zasnivaju na uspehu milenijumskih ciljeva razvoja, ali obuhvataju i nove prioritetne oblasti kao što su klimatske promene, ekonomske nejednakosti, inovacije, održivu potrošnju, mir i pravdu. Ciljevi su međusobno povezani.

Veće investicije u poljoprivredni sektor mogu da se suprotstave trenutnim preprekama u postizanju ciljeva održivog razvoja stoji u izveštaju FAO „Praćenje napretka u vezi sa indikatorima održivog razvoja za 2020, koji se odnose na hranu i poljoprivredu“ i nudi detaljnu analizu i trendove na SDG indikatorima pod nadzorom.

http://www.fao.org/sustainable-development-goals/en/

„Aktivnosti za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja odvijaju se u duhu partnerstva i pragmatizma kako bi se sada napravili pravi izbori i time obezbedilo održivo poboljšanje života budućih generacija. Ciljevi daju jasne smernice i potciljeve koje sve države treba da usvoje u skladu sa svojim prioritetima i globalnim ekološkim izazovima u celini. Ciljevi održivog razvoja predstavljaju inkluzivnu agendu. Oni se bave osnovnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju naše napore za uvođenje pozitivnih promena koje će se odraziti na našu planetu i njene stanovnike. „Podrška Agendi za održiv razvoj do 2030, predstavlja prioritet za UNDP," rekla je administratorka UNDP-a Helen Klark. „Ciljevi održivog razvoja nam obezbeđuju zajednički plan i agendu za rešavanje nekih od gorućih izazova sa kojima se suočavamo na globalnom nivou, kao što su siromaštvo, klimatske promene i sukobi. UNDP ima iskustvo i stručno znanje da bude pokretač napretka i podrži države na putu ka održivom razvoju.“

Više na Linku: https://www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/sustainable-development-goals.html

Preuzmi: Resolution adopted by the General Assembly

Preuzmi: Rural youth and the COVID-19 pandemic

Pogledajte ostale tekstove vezane za "Ruralni razvoj".

Bulevar Evrope 6, Novi Sad, Srbija
info@frd.org.rs

Pozovite nas

+381 63 8398 075